dimecres, 3 de juny del 2015

Herbert Marcuse

Marcuse afirma que la societat capitalista, recolzada pels mitjans de comunicació massiva i la publicitat, integra l’individu en un sistema de consum i producció on el subjecte es confon i dissol en un estat de pèrdua d’identitat personal. El resultat és l’home unidimensional, l’home occidental vagant en una dimensió de confusió mancada de crítica social i oposició a tot allò establert.

L’escena de Thomas Crown retornant la pintura robada evoca l’obra de Marcuse i el seu postulat sobre l’home modern i banal, transitant sense sentit amb un maletí on s’hi amaga l’home sense rostre o “El fill de l’home” del crític artista René Magritte.

La veritat habita sempre oculta sota la falsedat de l'aparença, com ens mostren els darrers plans de l'escena. 







L’home unidimensional

És una obra escrita pel filòsof al 1964.
Afirma que les tendències del capitalisme modern  ens condueixen a una societat tancada, car aquest model de societat tancada tendeix a disciplinar i integrar totes les dimensions de l’existència, privada o pública.

Les tendències socials es converteixen en aspiracions individuals i la necessitat de satisfer aquestes tendències promou els negocis, que alhora per tal de vendre el producte inventa falses necessitats integrant a l’individu en el sistema de producció i consum. L’invent de les falses necessitats es distribueix en la societat a través dels mitjans de comunicació massius i la publicitat. Les conseqüències és un nivell de vida cada cop més alt i competitiu on les capacitats intel·lectuals dels nostres joves cada cop són més exigides i augmentades. El marc social esdevé d’aquesta manera un repte constant on l’individu hi queda sotmès i integrat, amb un únic objectiu: conquerir un ideal de benestar que no el deixa pensar gairebé en res més. Apareix així l’home unidimensional, és a dir, un ésser humà que ja no es planteja la crítica social ni s’enfronta a allò establert. L’home unidimensional es caracteritza per la interiorització d’una paranoia que distorsiona el pensament i l’impulsa cap a un estat de consciència on l’espontaneïtat, l’autonomia i la pluralitat de pensament xoquen amb el seu pensament acomodat per les exigències de producció. La realitat política i econòmica promou el pensament unidimensional marginant i, fins i tot, estigmatitzant aquells que s’atreveixen a pensar més enllà d’aquest marc. Segur que heu sentit a parlar dels “antisistema” o “perroflautas”.